Barangoljunk az időben!
2021. április 05. írta: Kunyik Kinga

Barangoljunk az időben!

A MNG és a Kiscelli Múzeum foglalkoztatói

Vannak olyan foglalkoztató könyvek, amelyeket már kézbe venni is öröm.

A Magyar Nemzeti Galéria bohókás barangolója is ilyen: egyszerre szemet gyönyörködtető, informatív és izgalmas, gyerkőcök és felnőttek egyaránt játszva tanulhatnak belőle.

barangolo_white_hu8_1.jpg

Lehetett volna csupán egyszerű színező, ám ehelyett szerencsére egy nagyon kísérletezőkedvű foglalkoztató könyvet sikerült összerakni az alkotóknak. Az a tulajdonsága, hogy gyakorlatilag bejárhatjuk vele a Nemzeti Galériát és megismerhetjük a művek történetét, már eleve nagyon hasznos volt, a mostani bezártság idején pedig egyenesen hiánypótló.

Semmiképpen se valamiféle karót nyelt, magyarázatokkal telezsúfolt brossúra-szerűséget képzeljünk magunk elé: a Barangoló roppant szórakoztatóan mesél műkincsekről, történelemről, irányzatokról, és közben végig teljesen interaktív marad. Az olvasók alig várják, hogy maguk is tollat, ceruzát, ollót kapjanak a kezükbe, és alkossanak valami szépet, akár együtt családilag.

Ráadásul az olvasgatás során néha titkos füleseket, bizalmas plusz információkat is kapunk, és így olyan dolgok tárulnak föl előttünk, amik esetleg elkerülték a figyelmünket akkor, mikor személyesen jártunk a múzeumban. Ilyen például a C épületben található Múzeum Shop plafonja, ahová bevallom, nekem sosem jutott eszembe fölnézni, pedig igencsak érdemes lett volna: egy díszes reneszánsz famennyezet darabjait fedezhetik fel azok, akik mindig nyitott szemmel járnak. A Barangoló a Magyar Nemzeti Galériában térben és időben is utazásra invitálja az olvasót: a kripta mélyéből egészen a kupola tetejéig repít minket a kalandozásunk, ahol aztán kiszínezhetjük az előttünk elterülő csodás panorámát. Időben a kora középkortól a reneszánszon és a barokkon át egészen a modernségig jutunk, persze elidőzve a megkerülhetetlen remekműveknél.

fullsizerender_7631.jpg

Nagyon hasznos a könyv végén található melléklet az eredeti alkotásokkal, mert így miután a gyerkőcök (vagy a szülők) kitombolták magukat a vidám, ötletes illusztrációk között, és elvégezték az összes feladatot, hátra lehet lapozni, és meg lehet tekinteni, hogy hogyan is néz ki az adott mű a valóságban. A feladatokkal persze időnként meggyűlhet a bajunk, például kíváncsi vagyok, sikerült -e valakinek Rippl-Rónai József Schiffer Miksáné lányaival című képét az eredeti, roppant aprólékos munkát kívánó „kukoricás” stílusban kipingálni. Máskor viszont egyszerűen szabadjára engedhetjük a fantáziánkat, és kiszínezhetünk például egy Csontváry festményt egészen vad színekkel, barokk festményt komponálhatunk saját családtagjainkat használva modellként, vagy éppen kakukktojás után kutathatunk Szinyei Merse Pál Majálisának pihenő alakjai közé vegyülve. A rajzolós feladatok más technikákat sem zárnak ki, a családtagok kedvenc tárgyát, vagy háziállatait kívánó barokk festményünkbe akár bele is ragasztgathatjuk ezeket a figurákat.

borito.png

Ha pedig a foglalkoztató végére értünk, akkor sincs okunk elkeseredni: Budáról már csak egy ugrás Óbuda, és jó esetben az egyik Barangoló sem esik messze a másiktól a könyvespolcunkon. A Kiscelli Múzeum foglalkoztató könyve semmivel sem marad el a korábban megjelent testvérkiadványtól. Az impozáns barokk épületegyüttes Budapest képzőművészeti gyűjteményének páratlan darabjait őrzi, az urbánus kincskeresők tehát kedvükre búvárkodhatnak benne. Csakhogy ebben a foglalkoztatóban a művészet helyett valójában inkább az időutazáson van a hangsúly: a tárgyak segítenek nekünk felidézni, milyen is lehetett a városi élet a 18.-19. században. Még ha a könyvecskét eredetileg gyerekeknek szánták is, nincs az a felnőtt, akiből ki ne bújna az önfeledt, gyermeklelkű énje lapozgatás közben, annyira bájos és magával ragadó az egész. Elfeledett régi cégérek, szecessziós szobabelsők, Róth Miksa mesés üvegablakai vagy éppen Kassák Lajos avantgárd művészete: ismét játszva tanulunk egy kis magyar kultúrtörténetet, mialatt nekiesünk a rajz- festmény- és montázskészítésnek, vagy igazából bárminek, amit alkotni szeretnénk. Plusz pont, hogy mindkét kiadvány angolul is elérhető, tehát jó szívvel ajánlhatjuk külföldi ismerőseinknek. Most, amikor szerencsétlenségünkre olyan sok jó hely átmenetileg bezárult előttünk, tökéletes alkalom kínálkozik arra, hogy elővegyük a polcról ezeket a mókás, élettel teli színezőket, és elmerüljünk a lapokon megelevenedő múlt rejtelmeiben.

A bejegyzés trackback címe:

https://csodapestbuda.blog.hu/api/trackback/id/tr8216489446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása