Rendmániások rémálma: jön a cluttercore!
2021. június 04. írta: Kunyik Kinga

Rendmániások rémálma: jön a cluttercore!

Június első szombatja a lakáskultúra világnapja, ebből az alkalomból pedig megvizsgálunk egy meglepő, anti-minimalista trendet, ami egyenesen ünnepli a rendetlenséget.

Egy nemrég megjelent angol nyelvű cikk szerint a maximalista, csecsebecsékkel telezsúfolt belső dizájn az új idők jele. Bel Jacobs, a BBC tudósítója a kreatív káosz nyomába eredt, és kiderítette, valójában miért is érezzük magunkat biztonságban az ilyen stílusú otthonokban.

jessica-kessler-n7ol015a6-y-unsplash-1.jpg

Mindig is lenyűgöztek a különféle tárgyak: játékok, könyvek, képeslapok, ritka porcelánok... 

vallja Juanjo Fuentes spanyol művész, aki malagai házában fogadta a BBC stábját. A szokványosnak aligha nevezhető otthon minden zuga tele van színes, bohókás kacatokkal. „Néha a bolhapiacról szerzek be dolgokat, de a régi családi ereklyékhez is nagyon ragaszkodom. Ezenkívül szerencsés vagyok: általában a barátok megunt holmijai is nálam kötnek ki, ők ezek szerint sokkal minimalistábbak nálam” – vallja nevetve Fuentes.

A szobák szinte túlcsordulnak: a fények, minták és formák kavalkádja egyszerre inspirálja a szemet és az elmét. A művészkollégák képei persze egymást érik a falakon. Kilenc évvel ezelőtt a Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) olyan képzőművészeket keresett, akiknek a gyűjteménye illusztrálni tudja a kreatív szervezőerőt. Ekkor került a képbe Juanjo Fuentes. Most, 2021-ben, a spanyol művész vidám eklekticizmusa aktuálisabb, mint valaha.

alex-russell-saw-blhafhpxuje-unsplash.jpg

Nem ő az egyetlen ugyanis, aki az eklektikus, zsúfolt megközelítést választja mostanában. A járvány megváltoztatta a világhoz való hozzáállásunkat – újra divatba hozta a mackónadrágot és a beltéri fényűzést. Nem meglepő, hogy a saját otthonunkkal is megváltozott a viszonyunk: azok a terek, melyeket máskor csak reggel és este láttunk, most hirtelen meglepően multifunkcionálissá váltak – egyszerre bölcsödék és irodák, csataterek és szentélyek. Néhányunknak ez egyet jelent azzal, hogy tiszta lappal indulunk, és megszabadulunk az összes kacatunktól, mások azonban szeretik körbe venni magukat olyan tárgyakkal, amelyekhez kötődnek.

Mind biztonságban akarjuk érezni magunkat, és ezek a tárgyak voltaképpen olyanok nekünk, mint egyfajta gubó –

mondja Jennifer Howard, a Clutter: An Untidy History szerzője. A közösségi média cluttercore-nak nevezte el ezt az új mozgalmat, amely a TikTokon és az Instagramon is egyre népszerűbb. Nem csoda: évtizedek lázas rendrakása után végre itt egy trend, ami az enyhén kaotikus, kreatív zsúfoltságot ünnepli. Azok viszont, akik a csészébe beleszáradt teát vagy az elszórt pizzás dobozokat értik a „clutter” alatt, csalódni fognak. Nem erről van ugyanis szó. A cluttercore, vagyis a maximalista stílus vibráló, de sosem visszataszító szín- textúra- és mintarobbanást jelent: tudatos giccs, szembeállítva a klasszikus, visszafogott stílussal. „A rendetlenség általában nem akaratlagos, a cluttercore esetében azonban egyfajta tudatos hozzáállásról beszélhetünk: olyan ez, mint a kreatív káosz”  – mondja Howard. Ezért aztán a rendetlenség nem a legkifejezőbb szó rá: a cluttercore valójában nem arról szól, hogy töltsük meg a szobát kacatokkal, hanem sokkal inkább arról, hogy szeressük és vállaljuk fel a már meglévő tárgyainkat, melyek valamilyen formában a saját egyéniségünket is tükrözik. „Ebben a változó világban, ahol sok minden, amit állandónak hittünk megkérdőjeleződik, a cluttercore abban segít, hogy mintegy lehorgonyozzuk magunkat azoknak a szeretett tárgyaknak a segítségével, amik még egy biztosabb múltból maradtak ránk. A bőség érzetét keltik egy olyan időszakban, amikor megszorítások közt élünk” – mondja Howard.

Lássunk néhány példát: itt van mindjárt Juanjo Fuentes malagai háza, ami ugyan egy extravagáns összevisszaságnak tűnik, de közben mégis mindennek megvan a maga helye. A tavasszal megjelent World of Interiors-ban pedig a brit dizájner, Matthew Williamson baleár-szigeteki búvóhelyére pillanthattunk be, amely szintén az örömteli maximalista stílus jegyében készült. „Mindig azt kérdezem magamtól: hogyan tudnám növelni a boldogságfaktort?” – vallja a büszke tulajdonos. A cluttercore lényegét talán nem is lehetne ennél jobban összefoglalni.

Koppenhágában egy 18. századi épület a The Apartment nevű galériát rejti, ami hasonlóan kirobbanó vizuális életörömöt sugároz magából. A galéria alapítóját, Tina Seidenfaden Busck-t úgy emlegeti a Financial Times, mint a tarka-barka, kedvesen kopottas kinézetű dizájn úttörőjét. A The Apartment úgy lett megtervezve, hogy egy privát lakásra, vagyis egy valódi otthonra emlékeztessen, noha természetesen a berendezése állandóan változik. Minden amit csak látunk benne a képektől a dekorációs elemeken át a bútorokig, az megvásárolható. Semmi sem illik igazán össze, azonban a jelen levő tárgyak valahogy mégis szépnek és kívánatosnak tűnnek a látogatók szemében. Vintage poszterek díszelegnek a Kaare Klint által tervezett kávézóasztalka mellett, és a muránói üveg gyertyatartók is jól megférnek a csomózott technikával készült lábtörlővel, ami egy halász alkotása. „Ha körülnézek a saját otthonomban, sokféle különböző helyről származó dolgot látok, de valamiért összességében mégis minden klappol. Biztos vagyok benne, hogy van valamiféle vezérelv amögött, hogy milyen tárgyakhoz vonzódom.” – mondja Busck. A pandémia mindannyiunkat emlékeztetett arra, hogy az otthonunkat olyan dolgokkal szeretnénk berendezni, amelyekhez valóban kötődünk.

fullsizerender_8454.jpg

Vidámság, extravagancia, komplexitás és személyes történetek: nagyon messzire jutottunk attól a szervezett minimalizmustól, ami évtizedeken át uralta a médiát. A minimalizmusnak világszerte Marie Kondo a legismertebb arca: a törékeny japán hölgy sikeresen győzött meg hírességeket és magánembereket egyaránt arról, hogy dobjanak ki minden felesleges dolgot az otthonukból. Ezt a koncepciót különféle blogok és reality show-k kapták fel rövid időn belül, illetve számtalan könyv jelent meg a témában már eddig is (A kevesebb több – Örömteli minimalizmus). A The Minimalists művésznevet viselő influenszer duó, Joshua Fields Millburn és Ryan Nicodemus pedig idén júliusban készül kiadni Love People, Use Things: Because the Opposite Never Works című művét. Ez a mozgalom egyáltalán nem új keletű: az író-filozófus Thoreau már a 19. században kifejtette, hogy a tárgyak amiket birtokolunk gúzsba kötnek minket, és erdei fakunyhójában évekig a legszigorúbb spártai körülmények között élt. A Marie Kondo-féle minimalizmusnak tehát voltak előzményei, annál is inkább, mert például a japán és koreai lakáskultúrára mindig is jellemző volt a levegősség és a letisztultság. Ez a trend azonban nem tarthatott örökké. Ha másért nem, hát azért, mert makulátlanul tisztán tartani egy házat vagy akár egy lakást bizony kemény munka. „Sokan azok közül, akik minimalizmusra törekszenek, kénytelenek rájönni, hogy hosszú távon nem tudnak együtt élni ezzel a stílussal. Az élet valójában nincs tele tágas terekkel és üres felületekkel” – mondja Howard.

A cluttercore hívei vállalják, hogy sok cuccuk van, csakhogy ők örömüket lelik ebben, és oly módon rendezik el szeretett tárgyaikat, hogy az eredmény szemet gyönyörködtető legyen számukra. Szerintem a minimalista hegemónia ellenpárjaként ez a fajta esztétika is értelmet nyer.

Néha bizony jó érzés nem azt csinálni, amit a magazinok diktálnak. A cluttercore mozgalom tulajdonképpen az átlagemberből csinál lakberendezőt. Nem kevés kreativitás kell ahhoz, hogy eldöntsük, mit hová tegyünk, illetve előre kell látni azt, hogy az egyik tárgy hogy fog majd viszonyulni a másikhoz. Howard szerint a túlzott rendrakásnak egyébként néha kifejezetten mögöttes tartalma van. „Az emberek időnként azért rendezgetnek, tisztogatnak vagy lomtalanítanak, mert ezzel elvonják a saját figyelmüket a félelmeikről, így például a járvány keltette szorongásról is”.

Howard végül arra a konklúzióra jut, hogy a túlzottan makulátlan terek hosszú távon steril hatást keltenek, és így diszkomfort érzetet generálnak az ott élőkben. Az olyan környezet viszont, amit személyes tárgyainkkal dekoráltunk, biztonságérzetet ad, hiszen általuk azokkal a személyekkel és élményekkel vagyunk körbevéve, amelyeket fejben ezekhez a tárgyakhoz kapcsolunk.

Végül már csak egy kérdés maradt: vajon Juanjo Fuentes időnként elpakolja a használatlan dolgait? „Sosem fordul elő. Mindennek tudom a pontos helyét. Néha viccből a családom elrejt egy-egy tárgyat, de azonnal észreveszem. Itt minden holminak saját története van. Egyszerűen részei az életemnek.” Egy igazi cluttercore hívő ars poeticája, ami méltóképpen zárja le kalandozásunkat a kortárs lakáskultúra rejtelmeiben.

A bejegyzés trackback címe:

https://csodapestbuda.blog.hu/api/trackback/id/tr3016573722

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Örömhernyó 2021.06.05. 23:54:17

A minimalista lakberendezés IKEA katalógusokban és Marie Kondo könyveiben működik, de ha az embernek túl sok energiáját, figyelmét emészti fel a minimalista elrendezés fenntartása, akkor ez a stílus nem neki való.
Ha az illetőt nem hátráltatja az életvitelében a lakásának, holmijainak elrendezése (tudja mit hol talál), akkor felesleges ezen pörögni, mert csak megszállottsághoz, OCD-hez vezet.

sure_shot 2021.06.06. 06:58:38

Éltem együtt néhány évig egy csodálatos, kreatív nővel, akinek a lakberendezés volt a hobbija. Kezdetben nagyon érdekes és izgalmas volt az eklektikus, művészi érzékkel berendezett milliő, aztán később feszélyezni kezdett , hogy nem a lakás van értem, hanem fordítva:) Persze nem is lakás volt, inkább kiállítás, tárlat, nagy hétvégi partik ideális helyszíne. Önkifejezési eszköz, mint festőnek a vászon. A nőt és a kivételes tehetségét csodáltam, de szívesebben éltem a kis koszfészkemben:)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.06.06. 08:24:54

Múló liberális divatőrületek harca, a kisember legyint és jóízűen nevet.

A tisztító vihar egyre erősödik, s elsöpör minimalistát, maximalistát, gyerekbaszóistát, stb. a történelem szemétdomjára. Aki pedig esetleg kidugja mocskos pofáját a szarból a szemétdombon, azt beutaljuk átnevelő lágerbe.

Pont.

A Joda visszatér 2021.06.06. 10:01:36

Csak a középszer tart rendet. A zseni átlátja a káoszt.:)

Bandibacsi34 2021.06.06. 10:22:52

Engem mondjuk különösen irrital az az angliai stilus, amikor mindenfele vasari szemettel tele tesznek szobakat es hazakat(mar a 19 szazadtol jellemző) , meg az idősek "nem dobunk ki semmit mert pénzbe kerültek" szemlélete. Amire nincs szükség az repuljon! Könyvből azt tartom meg, amit legalabb évente egyszer átolvasgatok, mert feldob vagy nagyon alaptudast ad(emberi test, biologia, fizika stb.). A filmeket, sorozatokat meg HDD-n tartom, ahol gyakorlatilag nem foglalnak fizikai helyet. A nem hasznalt ruhakat, cipoket inkabb eladomanyozom vagy kidobom. A poharkeszletbol, konyhai eszkozokbol is boven eleg egy-egy set. A papirokat is bedaralom. A sok lomtol joval nehezebb takaritani is! Az arany középút a legjobb. Persze ez lakas/haz nagysagtol is függ..
Ket szélsőség:
youtu.be/E5GHXz0ykGY
youtu.be/RMxRVxlFgu0 vs
youtu.be/VeLg5rDNs-8

Örömhernyó 2021.06.06. 10:50:37

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: A gyerekbaszóistán meg fognak sértődni a katolikusok...

Bunkóné Barom Ildikó 2021.06.06. 10:52:35

@Bandibacsi34: Bútorok kapcsán sztem az alapszabály, hogy az ember számára nagyjából az a komfortos, ha az alapterület egyharmadán vannak bútorok. Ennél lényegesen több bútort zsúfoltnak érez, ennél lényegesen kevesebbet kopárnak. Utóbbira a harmadik videó jó példa.

midnight coder 2021.06.06. 12:12:01

Én ezt az egész minimalista trendet - ahogy a windows "letisztult" designját is - egy olyan mozgalomnak látom, ami úgy akarja az esélyegyenlõséget megvalósítani, hogy mainstreammé teszi a szellemi fogyatékosságot. A dolog amúgy nem lehetetlen, a zenében csináltak hasonlót a 90-es években, amikor a gettópatkányok "zenéjét" tette az ipar mainstreammé. Igazából mindkét törkevés mögött az olcsóság áll.

Bunkóné Barom Ildikó 2021.06.06. 13:18:46

@midnight coder:

Maurer néni is jó példa:

https://media.fidelio.hu/2019/08/04/maurerd_portre-104331-[1564908264].png/1920

:)

Balogh Zsolt · http://vonattal-termeszetesen.blog.hu/ 2021.06.06. 22:29:01

@midnight coder: Végre más is észre vette! Kimondottan jó érzés a céges irodában a Win 7 elé ülni, ott még volt a dolgoknak széle, a gomboknak magassága, a kereteknek árnyéka... A mai letisztult??? szoftverek nagy része használhatatlanul leegyszerűsödött. Vajon hányan fogják tudni azt, hogy egy böngésző mennyi mindent tud, ha mindent elrejtenek már alapból? De látható a Viberen is, hogy 10x nagyobb program ötöd annyit tud, mint a régi msn, és emellett még ronda is.
süti beállítások módosítása